Távollátás

Hyperopia vagy távollátás – a legnehezebb munka a szemnek

Ez a látási hiba igen alattomos, mivel fiatalabb korban többnyire gyanútlan, állandó megerőltetés útján kompenzáljuk. Általában a távollátók igen jól látnak messzire, közelre azonban szemlencséjüket domborítani kell, mint a normál látóknak olvasáskor. Közelre természetesen erősebben kell domborítani a szemlencséjüket és ehhez több erő szükséges. Laza állapot csupán alvásnál vagy megfelelő szemüveg alkalmazásával következik be.

A hyperopiában szenvedők gyakran panaszkodnak fejfájásra, gyötrő idegességre, szemégésre és sok egyéb tünetre, míg végül 40 éves korukra öregkori látóvá válnak, és végre rájönnek, hogy szemüvegre lenne szükségük. A távollátás azonban közepes és nagymértékű is lehet.

hyperopia

A távollátás a túl kicsi szemgolyó következménye

Annak érdekében, hogy élesen lássunk, a távolból a szembe eső sugarak pontosan a retinán kell, hogy éles képet alkossanak. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha a szemgolyó formája nem tér el a szabványostól. Ez azonban igen gyakran előfordul. Nos, a szemgolyó nem változtatható meg csak a szemlencse törési értéke ez pedig távollátás esetén plusz üvegekkel, gyűjtőlencsékkel, történik, melyek a sugár útját lerövidítik, hogy éles képet alkosson a retinán. Ezen folyamat pontos folyamata a dioptriákban mért pontos korrekcióértékek meghatározásán múlik, s ezek eredménye az egyedileg megfelelő lencseerősség.

Hypermetropia - távollátás

Felül: távollátó szem, a beeső sugarak a retina mögött egyesülnek Alul: gyűjtőlencsével korrigált szem, a beeső sugarak a retinán egyesülnek

High tech lencsék

A gyűjtőlencsék tipikus formájúak. Középső részük vastagabb, mint a szélük. Minél nagyobb hatású kell legyen, annál vastagabb a közepe és normál esetben annál nagyobb a súlya. Egy egész sor különféle lencsetípus áll rendelkezésre, melyek magas plusz értékük ellenére is csodálatosan vékonyak és könnyűek. Ugyanez érvényes még bonyolultabb optikai hatások esetében is, mikor a különféle látási hibák egyidejű korrigálása szükséges.
A mai modern szemüveglencsék vékonyak és könnyűek, ezáltal sokkal több szabadságot adnak a keret megválasztásában is.

 

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray