Barométer, hőmérő

Mi is a barométer?

A barométer meteorológiai műszer, a légnyomás mérésére szolgál. Torricelli találta fel 1643-ban. Azon az elven alapul, hogy ha egy egyik végén lezárt higannyal telt csövet nyitott végével egy higannyal töltött edénybe állítunk, akkor a higanyoszlop magassága a higannyal teli edényre nehezedő légnyomásnak megfelelően változik. Még ma is használják ezt a műszert, és számos otthonban díszítőelemként használják. Ma már számos típusa létezik, a hagyományostól, a digitálison át az ékkövekkel díszítettig.

A barométer beállítása

klasszikus barométerA legegyszerűbb, ha az időjárás jelentés torrban vagy millibarban megadott adatait vesszük figyelembe néhány napig, és az eltéréseket naponta korrigáljuk. A beállítást legjobb olyan napokon elvégezni, amikor tartósan magas nyomású időjárásra van kilátás. A légnyomásváltozást úgy olvashatjuk le, hogy az ún. utánállító mutatót az üveglapon lévő gombbal arra az osztóvonalra állítjuk, amelyen a másik (a légnyomás) mutató áll. A következő leolvasáskor a változást így már könnyen megállapíthatjuk. A barométert használat előtt állítsuk be, mert a készüléken előre beállított érték az esetek többségében nem egyezik meg a rendeltetési hely magasságával. A beállítást oly módon végezzük, hogy a légnyomás adatai közvetlenül leolvashatók legyenek. A korrekciót a barométer hátlapján található csavarral végezzük. Ha az átállítás megtörtént, az üveg gyenge kocogtatásával ellenőrizzük, hogy a mutató ténylegesen a kívánt osztóvonalra került.

Digitális időjárás-előrejelzés

Ma már előtérbe kerülnek a digitális időjárás állomások is, amihez ezt a fentiekben leírt „rituálét” már nem kell elvégezni.
digitális barométerA digitális időjárás állomás jellemzői:
– Időjárás jelentés, előrejelzés
– Ébresztési funkció
– Naptár
– Holdfázis kijelzés
– Időkijelzés
– Belső hőmérséklet, mérése
– Páratartalom, mérése
– Hőmérsékletriasztás
– Maximum/minimum funkció
– 24 órás légnyomási adatok tárolása, visszahívása
– Légnyomás érték – Mb / hPa kijelzés
– Külső hőmérsékletet mér vezeték nélküli szenzor segítségével
– Az adatokat egy rádióvezérelt jel segítségével a központból továbbítják a telepített helyre.

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray