Szemüveglencsék

A piacon kapható lencséket annak megfelelően ismertetjük, hogy milyen célra is használjuk őket.

* Új generációs fotokromatikus lencsék
* Tökéletesített olvasó szemüvegek
* Rétegezett lencsék
* Fényre sötétedő műanyag lencsék
* Egyfókuszú olvasó, bifokális, multifokális lencsék

Új generációs fotokromatikus lencsék

Ezen szemüveglencsék választásával Ön egy „intelligens” szemüveglencse birtokosa lesz. Ezek az új, fényre sötétedő szemüveglencsék rugalmasan alkalmazkodnak a viselő napi tevékenységéhez. Napsütésben gyorsan besötétednek és 100% védelmet nyújtanak a káros UVA és UVB sugárzás ellen is. Amikor pedig zárt térbe megy, ahol nincs napsütés, a lencse kivilágosodik. Ezek a lencsék nagyon kényelmes viseletet biztosítanak: akár vásárol és odakinn süt a nap, akár az erdőben kirándul, ahol a fények és árnyékok gyorsan váltakoznak, esetleg olyan munkakörben dolgozik, ahol többször is zárt térből a szabadba megy.
Az autók szélvédőjén alig jut át UV fény, ezért a hagyományos lencsék lényegesen kisebb mértékben sötétednek. A fotokromatikus lencsék azonban minden alkalommal igazodnak az aktuális fényviszonyokhoz.
Az új generációs műanyag lencséknek köszönhetően már a divatos „damilos” és „fúrt” keretek kedvelőinek is készíthető fotokromatikus szemüveg.
Még egy előny: a lencse alapanyagának köszönhetően még egy kicsit vékonyabb is lesz az új szemüveglencséje, mint az előző műanyag foto lencséje volt.
Ezeknek a lencséknek az élettartamát is meghosszabbíthatjuk és komfortfokozatát javíthatjuk, ha a legújabb felületkezelés kombinációkkal látjuk el (a zavaró tükröződéseket visszaverő, karcolódás elleni, stb.). Ha ilyen rétegeket kér szemüvegére, akkor egy hosszantartó és minőségi társa lesz a tiszta és komfortos látásban.

Tökéletesített olvasószemüvegek

Jó hírem van azok számára, akik olvasószemüveget hordanak. Bemutatom a legújabb fejlesztésű szemüveglencsét. A neve: Lecture.
Ez a szemüveglencse nem csak a látómező mélységét növeli, hanem szélesebb látóteret biztosít viselőjének. Ezáltal a kényelmes olvasás és karnyújtásra lévő tárgyak éles látása mindenki számára elérhetővé vált. Melyik típusú lencse a legmegfelelőbb Önnek? Az új fejlesztésű olvasó szemüveglencse „A” változata az ideális megoldás abban az esetben, ha Ön sokat olvas. Ez a szemüveglencse extra széles olvasási felületet garantál, valamint a hagyományos olvasólencsékkel ellentétben kényelmes térbeli mélységlátást is biztosít. Amennyiben a munkavégzés 50 cm-nél nagyobb távolságon történik, akkor az új fejlesztésű olvasó szemüveglencse „B” változata az ideális megoldás az Ön számára. Összehasonlítva az „A” típusúval, majdnem olyan széles, torzításmentes látómezőt nyújt, de előnye, hogy nagyobb mélységlátást biztosít Önnek, mindenféle zavaró átmenet nélkül. Ez az új fejlesztésű termék nyilvánvalóan a legjobb megoldás azok számára, akik egyre többet várnak el az olvasószemüvegüktől.

Rétegezett lencsék

Napjainkban az életszínvonal és az optikai technikák fejlődésével párhuzamosan egyre több rétegezett lencsével találkozunk.
Ezek a rétegek különbözőek lehetnek, de mindegyiknek jellemző tulajdonsága, hogy az alaplencse hiányosságait igyekszik pótolni. Ezek a következők: üveglencse esetén a csillogás, műanyag lencse esetén a karcolódás, a csillogás és a könnyebb koszolódás.
Ahhoz, hogy egy szemüveg komfortosan hordható legyen, szükséges a különböző felületi kezelések rávitele a lencsére. Üveglencséknél a törésmutató növekedésével (vékonyított lencsék) erősödik a lencse felületi csillogása, ezért célszerű és ajánlott egyből valamilyen antireflex réteggel is ellátni. Magasabb dioptriáknál mindenképpen ajánlott a tükröződésmentes réteg felvitele, mert a vastagabb lencse széle, illetve közepe a nagyon különböző ívek miatt szórja a fényt, ezáltal jobban látható a lencse dioptriája. Ha antireflex réteget visznek ugyanerre a lencsére, nem látszik olyan erősnek, mint réteg nélkül.
Az üveggel szemben a műanyag lencse egy lágyabb alapanyag, ami szükségessé teszi a lencsék felszínének keményítését. Az antireflex és a keménylakk réteget plasztik lencsénél érdemes kombinálni ugyanis a csak keményített felszínű lencse sokkal jobban csillog, mint a „csupasz”. A különböző gyártó cégek ezeket a lencséket már ezen rétegekkel együtt kínálják, mivel egyik réteg szinte feltételezi a másikat. A keménylakk rétegen az antireflex réteg hatásfoka is jobb.

Fényre sötétedő műanyag lencsék

Ilyen lencse használatakor már az első pillanatban észre fogja venni, hogy napsütésben vagy árnyékban, beltéren vagy kültéren ezek a lencsék gyorsan alkalmazkodnak a változó körülményekhez, eltérő fényviszonyokhoz. Beltéren figyelemreméltóan világosak, kültéren gyorsan változnak át kellemes színűvé, hogy védjék az Ön szemét a káros sugárzás okozta kellemetlenségtől. Ezek a lencsék akkor változtatnak színt, amikor Önnek szüksége van rá.
A fényre sötétedő műanyag lencsékkel szembeni három elvárás:
1. Esztétikus
• Beltéren teljesen átlátszó, nincsenek színeltérések
• A szín tökéletesen azonos a besötétedés minden fázisában
• Színválaszték (barna és szürke)
2. Kényelmes
• Gyors besötétedés
• Kivilágosodása kétszer olyan gyors, mint a korábbi fototrop lencséknél
3. Magasfokú védelem
• 100 % -os védelem az UVA és UVB sugarak ellen
• Műanyag, tehát törésálló
Ezeknek a lencséknek normál hőmérsékleten (+22 C°-on) mérve kb. 70 %-os a sötétedés mértéke. Amennyiben nagy melegben (+35 C°) viselik, a lencse sötétedése kb. 60 %. Amennyiben hidegben (+10 C°) használják, úgy a lencse erősebben besötétedik kb.80 %-ig és a kivilágosodás folyamata is tovább tart. Extrém hőmérsékleten és fényviszonyoknál azonban inkább a napszemüveget ajánljuk.

 Egyfókuszú olvasó, bifokális, multifokális lencsék 

Az emberi szem természetes látásigényét egy olyan szemüveglencse közelíti meg, mely átveszi azt a hiányzó munkavégző képességet, amely az idő múlása során elvész. Viszont a mai kor, megköveteli az emberektől a vizuális információk gyors feldolgozásának képességét. A legtökéletesebb megoldás a multifokális lencsék viselete. Ezek a lencsék magukban foglalják a távoli és az olvasó távolsághoz szükséges dioptria értékeit és emellett folyamatos átmenetet képeznek a két érték között. Olyanok, mintha két szemüvegünket (olvasáshoz és távolra látáshoz) egyetlen szemüvegben egyesítenénk. Ezáltal nemcsak néhány jól elkülönített távolságban éles a kép, hanem minden távolságban élesen látható. Ez az a fajta lencse, amely minden távolságra éles képet ad. Viselete kényelmes és mások számára láthatatlan, folytonos átmeneteket tartalmaz.
A multifokális lencséket gyártják üvegből, műanyagból is, sőt a korszerű gyártási technológia következtében fényre sötétedő és vékonyított változatban

Vékonyított lencsék

A formás és divatos szemüvegek ma már modern kellékekké váltak. Magas dioptria tartományban egyre vékonyabb, könnyebb és laposabb szemüveglencsék kerülnek forgalomba. Ezek a lencsék a legjobb leképezéssel rendelkeznek rövid-és távollátóknak egyaránt, mert biztos, hogy nem csak jól akarnak látni, hanem esztétikusan is akarnak kinézni.

A rövidlátók szemüveglencséi középen vékonyabbak, mint a szélen. A szélvastagság csökkentése érdekében magas törésmutatójú alapanyagot használnak. Minél nagyobb a törésmutató, annál vékonyabb a szemüveglencse. A legnagyobb törésmutatóval rendelkező szemüveglencse a hagyományos szemüveglencsével szemben akár 40% -kal vékonyabb szélvastagságú is lehet.
Távollátók esetében ez pont fordítva történik. Itt a középvastagság nagyobb, mint a szélvastagság. A szemüveglencsének olyan hatása van, mint egy nagyítónak, szemből nézve a szemet nagyítva látjuk. A törésmutató nagysága ebben az esetben is csökkenti a középvastagságot. Ezt még fokozhatjuk egy aszférikus felületkialakítással is. Ez azt jelenti, hogy a lencse görbületét jelentősen csökkenteni lehet. Így a középvastagság akár 45%-kal, a súly több mint 60%-kal csökken egy hagyományos műanyag lencséhez képest.
Vékonyságuk ellenére ezek a lencsék optikai tulajdonságai egyedülállóak: természetes látást és kiváló képalkotást nyújtanak. Ezeknek a lencséknek a tervezése lehetővé teszi, hogy a lencsét viselő szemeit optikailag ne nagyítsa vagy kicsinyítse. Kiegyensúlyozott jellemzői révén Ön mind esztétikailag, mind optikailag csúcsminőségű terméket élvezhet. Ezeknél a lencséknél a széli torzítást (párnahatást) is kiküszöbölték. A vékonyított lencsék anyaga lehet üveg és műanyag is. Minél magasabb a szemüveglencse törésmutatója annál szükségesebb és érdemesebb ellátni tükröződésmentes (antireflex) réteggel.

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray