Országos ingyenes UV-teszt és szaktanácsadás

Az országos UV TESZT célja

A Magyar Látszerész Szövetség és a Magyar Optikus Ipartestület szervezésében megrendezésre kerül az „Országos UV Teszt” elnevezésű rendezvénysorozat, melynek keretében az országos akcióban résztvevő közel 300 vizsgálati ponton ingyenes UV szűrés és szaktanácsadásban részesülnek az érdeklődők.

A program 2011. április 26-tól május 31-ig kerül megrendezésre.

MEGHOSSZABÍTVA JÚNIUS 15-IG!

Miért született a program?
A Magyar Látszerész Szövetség és a Magyar Optikus Ipartestület országos kampányt indít, melyben felhívja a lakosság figyelmét az UV védelem fontosságára. Programunk lényege, hogy minden optikai üzletet UV mérő berendezéssel szereljünk fel és egy térítésmentes optikai bevizsgálásra hívjuk a lakosságot. Magyarországon a szemüveget viselők többsége nincs tisztában szemüvegének UV szűrő képességével.

országos ingyenes uv teszt

A program célja:
Magyarországon egyre tudatosabban keresik a vásárlók az UV szűrős napszemüvegeket. Ezen a területen az ellenőrzés hiánya hívta létre az „Országos UV Teszt”-et. A Magyar Látszerész Szövetség és a Magyar Optikus Ipartestület fel kívánja hívni a figyelmet arra a fontos tényre, hogy a napszemüvegeken túl az optikai, dioptriával rendelkező szemüvegek UV szűrő képessége a jövőben ugyanolyan fontossággal bír mint a napszemüvegeké, valamint a kontaktlencsék UV szűrő képessége is előtérbe kerül.
Az általános klíma változás hatásai egyre inkább arra irányítják a figyelmet, hogy szemünk védelme az elsődleges szempont. Társadalmi felelősség vállalásunk, hogy megakadályozzuk az UV sugárzás által okozott szembetegségek kialakulását, valamint felhívjuk a figyelmet a gyerekekre, akik fejlődésük során hatványozott veszélynek vannak kitéve.
Az idei évben fő célként tűztük ki a napfényre sötétedő szemüveglencsék UV szűrőképességének mérését.

A program lényege:
A „Országos UV Teszt” által kínált szolgáltatás ingyenes bevizsgálásból és szaktanácsadásból áll. Az üzletekben elhelyezett mérőműszerek megmutatják, hogy a bevizsgált szemüveg milyen védelmi képességgel rendelkezik. A bevizsgálás nem több, mint pár másodperc.

A teszben résztvevő üzletek listája: www.uvteszt.hu/uzletek

Amit a fényről tudni kell

A fény elektromágneses hullám. A napból érkező fény az ember számára látható és láthatatlan sugárzást is tartalmaz. Ennek három fajtáját ismerjük. Az alacsony tartományokban  az ultraibolya sugárzás (kb. 100-400nm hullámhosszig), majd következik a látható fénytartomány (kb. 400-760nm-ig) és végül az infravörös 760nm-től).
A láthatatlan fényt, mely a színkép ibolya tartományán túl látható (vagyis annál rövidebb hullámhosszúságú), ULTRAVIOLA SUGÁRZÁSNAK NEVEZZÜK. Hullámhosszától függően UVA (320-400 nm), UVB (320-290 nm) és UVC (290 nm alatt) tartományokra osztják fel. Napfényen kívül szoláriumban, hegesztés során, képernyők előtt ülve találkozhatunk velük leggyakrabban. A napsugárzás UV sugarai főleg az UVC és z UVB egy része elnyelődnek a légkör ózonrétegében, de az UVA is veszít erejéből. Bizonyos határig bőrünk pigment sejtjei védelmet nyújtanak az UV sugarakkal szemben. Szemünknek azonban kevés védelem adatott meg.

– Az UVC sugarakat az ózonréteg teljes egészében elnyeli!
– Az UVB sugárzás azonban már eléri a szaruhártyát! Behatás mértékétől függően jelentkezhetnek panaszok. Égő, szúró érzéstől egészen az akut szaruhártya, kötőhártya gyulladásig.
– Az UVA sugárzás a szemlencséig hatolva tartós fotokémiai változást is okozhat!
Az ózonréteg folyamatos vékonyodása miatt egyre fokozottabban kell védenünk szemünket.

Mit tehet Ön az ultraibolya sugárzás szemkárosító hatása ellen?
Viseljen napszemüveget!

Milyen napszemüveget válasszunk?
Minden megvásárolható napszemüvegnek meg kell felelnie az adott ország szabványának, mely meghatározza mennyi UV sugárzást kell a szemüvegnek felfogni.

Mindig ellenőriztesse napszemüvegét szakemberrel!
Leghelyesebb optikusnál vásárolni napszemüveget, az utcán árusított szemüvegek megtévesztők lehetnek, mert a lencse sötétsége vagy tükröző felülete még nem jelenti azt, hogy véd az UV sugárzás ellen.
Azoknak is létezik már megoldás, akik dioptriás szemüveget viselnek. Különböző dioptriás szemüveg lencsék, napszemüveg előtétek léteznek már a magyar piacon is.

Megfelelő UV védelmet már az olcsó árkategóriában is találhatunk, a drágább szemüvegeknél gyakran a márkanevet fizetjük meg. Növelheti az árat a lencse több minőségi jellemzője is. A gyengébb minőségű lencse néha torzítja a látott képet, vagy színeket, szédülést, fejfájást okozhat.

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray