Lézerszemészet

Kinek javasolható a lézeres látásjavító kezelés?

* Azoknak, akik csak szemüveg vagy kontaktlencse segítségével látnak élesen távolra és szeretnének megszabadulni ezektől a segédeszközöktől, orvosi alkalmasság esetén érdemes a lézeres látásjavító műtétet választaniuk.

* Azoknak, akik a távoli éleslátáshoz szemüveget viselnek, de van olvasószemüvegük is, bizonyos esetekben a lézeres szemműtét megoldást jelenthet a távoli éleslátás elérése céljából.

* 18 éves kor alatt semmiképp, 65 éves kor felett pedig ritkán végeznek a korrekciós műtéteket.

* Azoknak, akik csak olvasáshoz viselnek szemüveget, de távolra élesen látnak, sajnos a lézer­es szem­műtét sem jelent segítséget.

Mikor nem végezhető el a lézeres szemműtét?

Kizáró ok a terhesség, a szoptatás időszaka, néhány belgyógyászati és szemészeti betegség, ezek kiszűrése is feladata a műtétet megelőző részletes alkalmassági szemvizsgálatnak.

Teljesen biztonságos a lézeres szemkezelés?

Az eddig elvégzett PRK, LASIK és IntraLASIK műtéteink alapján szakemberek állítása, hogy egyetlen egy esetben sem fordult elő, hogy rontott volna a páciens látásán a műtét, vagyis a műtétek teljesen biztonságosak.

A hagyományos LASIK műtétek során nagyon ritkán, de előfordulhatnak olyan szövődmények, amelyek ronthatják a látás élességét, ezért is döntöttek többen a szakmában a teljesen biztonságos IntraLASIK bevezetése mellett.

Mind a részletes szemvizsgálat során, mind a műtét előtt és alatt is számos olyan ellenőrzési módszer kerül alkalmazásra, mely gyakorlatilag kizárja az emberi tévedést. A célszámítógépek irányította lézerek pedig fizikailag képtelenek a „tévedésre”.

PRK – PhotoRefraktív Keratektomia

A PRK kezelés bevezetése egy amerikai szemorvosnő nevéhez fűződik az 1980-as évekből. A „photo” kifejezés utal az eljárás lényegére: a lézersugár energiája elpárologtatja a szaruhártya hámfosztott állományának egy kis részét úgy, hogy annak felszíne ellaposodik, vagyis görbületi sugár nő. A lézersugár annyira „kíméletesen” bánik az élő szövettel, hogy hőhatás nélkül szakítja fel az élő szövet szerves anyagainak kémiai kötéseit, vagyis gyakorlatilag nyom nélkül tünteti el a kívánt szaruhártya felszínének egy részét, ráadásul a miliméter ezredrészének pontosságával.
A kezelés roppant frappáns, egyszerűen, gyorsan, néhány perc alatt elvégezhető. Előnyei mai napig is meghatározóak, a biztonság szempontjából pedig minden más eljárással szemben egyedülálló.
Hátránya a kezelés során kialakított hámhiány kellemetlen tünetei: idegentest érzés, fénykerülés, erős könnyezés. Ezek a panaszok azonban megfelelő műtéttechnikával, jártassággal nagy mértékben csökkenthetők.

LASIK – Laser-Assisted In Situ Keratomileusis

A LASIK eljárás lényege, hogy maga a lézerkezelés egy szaruhártya-lebeny alatt történik, kiküszöbölve ezzel a PRK kezelés során kialakított hámhiány okozta panaszokat, ugyanis a lebeny visszahajtása után a szem elméletileg már „használható”.
A lebenykészítés azonban nem veszélytelen. Számos szövődmény léphet fel a műtét során, ráadásul a lebeny soha nem tapad vissza teljes egészében. Bizonyos fizikai erők fellépése során a lebeny elmozdulhat, ami veszélyezteti a szem biológiai épségét, anatómiai egységét. A „kettészelt” szaruhártya önmagában nem jelent veszélyt a látásra, de annak mechanikai stabilitását mindenképpen érinti.
A páciens akár munkából hazamenet megműttetheti magát, majd másnap már mehet ismét dolgozni. Ennek értelmében a páciensnek kell mérlegelnie: megéri e szaruhártyájának egységét kockáztatni a gyorsabb munkába állás reményében, vagy néhány napot sötét szobában tölt, viszont a szaruhártya mechanikai stabilitása érintetlen marad.

INTRALASIK

A LASIK műtét lebenykészítése során felléphető szövődmények kiküszöbölésére fejlesztették ki a femtosecundum gyorsaságával dolgozó INTRALASIK eljárást. A lebenyt nem éles kés, hanem egy másik lézerkészülék készíti el úgy, hogy elkerülhető a lebeny sérülésének műtét során fellépő kockázata. Az ezt követő lézeres kezelés már hasonló a LASIK során végzett eljárással. Minden egyéb tényezőben hasonló a két eljárás, kivéve a lebenykészítés metodikája.
Maga a lebenyszél viszont úgy van kialakítva, hogy az ne tudjon elmozdulni külső erők hatására. Megfelelő eszközökkel a lebeny felemelhető (pl. ismételt műtét alkalmával), vagyis annak teljes visszatapadása ebben az esetben sem következik be.

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray