Kutya napszemüveg

kutya napszemüvegEddig is sokan tértek be a boltokba, sok motoros is, hogy napszemüveget keresnek a kutyusoknak, hiszen egyre többen motoroznak négylábú családtagjukkal. Arra panaszkodtak, hogy a kutyus a szeme folyamatosan begyulladt és eddig nem találtak sehol sem napszemüveget.

Azonban most már van megoldás! Megérkezett a Doggles kutya napszemüveg!

Ahogy a sajátunkat, úgy a kedvencek szemét is védeni kell a rovarok, belerepülő szilánkok, por és a káros napsugarak ellen is. Nem is beszélve arról, ha mondjuk a kutyus egy szemműtéten esett át, akkor a beteg szemet is tanácsos megvédeni a portól és az erős fénytől.

doggles kutya napszemüveg

Honnan is ered a kutyanapszemüveg?

Eredetileg a lavinamentő kutyák részére fejlesztették ki a kutyaszemüveget, hogy a hóról visszaverődő napsugárzástól védjék az állatok szemét. Ugyanis kiderült, hogy a zord környezeti elemeket egyébként jól tűrő kutyáknak az erős UV sugárzás miatt van rendszeresen kötőhártya-gyulladásuk, vagy egyéb szemproblémájuk.

napszemüveg kutyáknakAjánlói nemrég egy, az erős fénytől rohamokat kapó epilepsziás kutya életét hozták fel példának, miszerint az életminőséget a beteg állatoknál is javíthatja a szemüveg használata.

A világban sok helyen hordanak szemüveget a munkakutyák, rendőrkutyák, mentőkutyák, őrző és keresőkutyák is, hogy ne sérüljön meg a szemük és a káros napsugarak se árthassanak nekik.

A szemüvegek rugalmas, törhetetlen műanyagból készülnek, karcmentesek, kivehető, könnyen cserélhető lencsével, melyek 100 %-ban védik az állat szemét az UV sugárzástól. Ezeket a kutya napszemüvegeket kifejezetten kutyák számára fejlesztették ki, szélesebb orrhíddal, felxibilis kerettel, erős polikarbonát anyagból, rugalmas pánttal, hogy a kutyus fején maradjon és közben ne zavarja a mozgásban. Jól szellőzik, így nem is párásodik be.

A kutyusok mozgásigénye és fejformája miatt természetesen nem elegendő a két fülre akasztani mint az embereknél, így a szemüveget két rugalmas pánt rögzíti az áll alatt és a fülek mögött is.

Természetesen ezt is szoktatni kell, mint minden mást, nyakörvet, ruhát, cipőt, pórázt, de mivel nagyon kényelmes így hamar hozzászoknak. A szoktatás időszakában meg lehet tenni azt is, hogy kivesszük a lencséket a szemüvegből és csak mikor már megbarátkozott vele a kutyus, akkor tesszük vissza a lencséket a keretbe. Fontos, hogy sose hagyjuk a kutyát felügyelet nélkül, miközben az a szemüveget viseli!

Hasznos vagy fölösleges a kutyusnak a napszemüveg?

szemüveg kutyáknakA kutyanapszemüveg  használata – ha lehet – még a fürdőruháknál is jobban megosztja a gazdik és az állatorvosok véleményét.
Az egyik vélemény szerint teljesen fölösleges, sőt kínzás az állat számára, míg a másik oldal arra esküszik, hogy a kutya szemének védelme ugyanolyan fontos, mint a miénk, tehát fontos a napszemüveg nekik is.
Az állatok automatikusan az árnyékba húzódnak az erős napsütés elől, a természet pedig gondoskodott a szemük védelméről is, például a szem elé lógó szőrzettel. Ezért semmi szükségük napszemüvegre – állítja az egyik állatorvos.

Csakhogy az állatok, főleg a kutyák már régen nem a természetet követik viselkedésükkel, hanem, hogy a gazdájuk mit csinál. Márpedig a nyaraló, vízben pancsoló, vagy a sípályákon telelő gazdival a kutyát is megviseli az erős napsütés. Ahogy pl. a fülét be kell kenni naptejjel, hogy ne égjen le, a szemére is vigyáznunk kell. Döntés kérdése, hogy sapkát kap, árnyékos szobában hagyjuk, vagy éppen napszemüveget visel.

kutya szemüvegAkár télen, akár tavasszal indulunk útnak, vagy ha távoli trópusi vidékre utazunk, ne feledkezzünk meg az itatásról! Kutyánknak sok vízre van szüksége van szüksége, főleg akkor, ha autóval indulunk útnak. Nagy hőségben ne vigyük ki sétálni, mert a forró homok vagy akár aszfalt is komoly égési sérüléseket okozhat neki. Egyes kutyák nagyon érzékenyek a napfényre. Nem csak az emberek, hanem a kutyák is ki vannak téve a napszúrás veszélyének. Ne engedjük, hogy túl sokat legyen a napon, főleg ha világos, vagy teljesen fehér a szőre.

Ha kutya-napszemüveget vásárolunk, előtte célszerű kikérni az eladó véleményét (webshop esetén e-mailben), hiszen ő nagyobb tapasztalattal rendelkezik a termékkel kapcsolatban.

Hogy mérjük le a kutyát?

Hátszíj és keret: Mérjük le az egész fejkerületet körbe a fülek alatt.

Áll szíj: Az egyik fültől a másik fülig az áll alatt mérjük (mint egy sisakszíj).

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray