Hobby, sport és szabadidő

Hobbyjánál megfelelő a látása?

A munkanapok után mindenki örül a kikapcsolódást nyújtó, „ellentétes programnak”. Mindazonáltal a relaxációhoz hozzátartozik a pihentető látás is, mivel a hobbyk gyakran nagy mértékű koncentrációt igényelnek:
Pl. zenélésnél a kották biztos felismerése, a részletek jó látása barkácsolásnál, sportolásnál a gyors és helyes reakciók, vagy akár egy egyszerű napon történő lustálkodás közbeni olvasgatás is.
Mindezekhez nem csak az általános szemüvegek állnak azonban rendelkezésre, hanem sok egyedi ajánlat van, ami fontossá teszi a tanácsadást. Vegyük például a sportot, mivel manapság minden második ember aktívan sportol valamit.

Kiválasztott lencsékkel, optikai megfontolásból

Egy olyan szemüvegtől, amit speciálisan az Ön sporttevékenységéhez készítenek, többet várhat el, mint csupán rossz látása korrigálását. Egy ilyen szemüvegnek mindenekelőtt védelmi funkciója van, éppen ezért műanyagból készítik, ami kényelmes, mert nagyon könnyű és szinte törhetetlen.
Lencséi egyéb sajátosságai teljes mértékben az Ön kívánságainak és a sport speciális követelményeinek megfelelően állítják össze. Sporttevékenységnél igen előnyös lehet az átmenetes színárnyalatú lencse akár háttal áll a napnak, akár nappal szemben. A felső részen a kívánt szín a legsötétebb, majd lefelé egyre világosabb. Még a sportcsarnokban is, ahol meglehetősen vakító a megvilágítás, rendkívül kényelmesek ezek a színezett lencsék, különösen azért, mert lényegesen kontrasztosabb a látás.
A tükröződésmentesítés feltétlenül hozzátartozik az optikai kivitelezéshez. Ezen lencsék lényegesen megnövelt fényáteresztő képességének köszönhetően egyszerűen gyorsabban láthatunk. A clean effect réteg pedig víztaszítóvá teszi a lencséket, ami miatt a szemüveg vitorlázáshoz, szörfözéshez is ideális lesz.

A napfénytől való védelem egyre fontosabb

Szörfözésnél, síelésnél, de akár aszfaltozott utakról, autókról, nagy tükröződő ablakos felületekről, magas, világos házfalakról sokszorosan visszatükröződő napfény ellen normál esetben segítséget nyújt egy jó napszemüveg.
Napjainkban az UV-sugárzást veszélyesebbnek ítéljük, mint a vakítást. A vakítás ellen egy polarizált napszemüveg kiváló védelmet nyújt.
Egyre inkább tartani kell azonban azoktól a késői károsodásoktól, amik az évek során szinte észrevétlenül következnek be a sérült ózonrétegen keresztülhatoló szűrés nélküli UV-sugarak hatására. Ezek a sugarak ugyanis káros hatást gyakorolnak a szem retinájára és a szemlencsére is.
Tehát a napszemüvegeknél döntő jelentőségű az UV-sugarak elleni védelem is. A védelem nélküli, csupán csak sötét lencsével ellátott lencsék sokkal veszélyesebbek, mintha egyáltalán nem lenne napszemüvegünk. Mivel a sötét lencse mögött tágra nyílik a pupilla, így az UV-sugarak akadálytalanul a szembe juthatnak.

Ma már számtalan lehetőség van megvédeni szemeinket a nap káros sugaraitól sportolás közben is. Vannak dioptriás napszemüveglencsék, UV-szűrős világos lencsék és fényresötétedő lencsék is, amiket természetesen sportszemüvegbe is lehet illeszteni különféle víztaszító, portaszító, karcmentes és keményrétegekkel kombinálva, akár polarizált változatban is a vakító fény ellen.

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray