Az öregkori látás

Bosszankodás a kisbetűs nyomtatás miatt?

Az ilyen látási problémát presbyopiának vagy öregkori látásnak nevezzük. Sokan helytelenül öregkori távollátásról beszélnek, mivel a közellátás erőssége romlik. Öregkori látóvá válunk kb. a 40-es éveink közepétől. Aki mindig távollátó volt, valamivel hamarabb veszi észre, aki rövidlátó volt az egy kicsit később.

presbyopia

Szemlencsénk minden olyan esetben meghajlik, ha közeli tárgyra irányítjuk a tekintetünket – pl. egy telefonszámra a telefonkönyvben – annak érdekében, hogy éles képet érzékeljünk. Távolba tekintésnél meglazulhat, s így ismét lapos lesz. A közeli helyzetbe hozását akkomodációnak nevezzük. Szemlencsénk minden fáradtság nélkül alkalmazkodik, mindaddig, míg lágy és rugalmas. Azonban az idő előrehaladtával rugalmassága csökken, bár igen lassan. Először csupán azt vesszük észre, hogy pl. olvasáskor hamar elfáradunk. Ekkor jött el z ideje annak, hogy szemünket a terheléstől mentesítsük.

Progresszív lencsékkel fáradság nélküli éles látás közeltől a végtelenig

Azt a high-tech optikát, ami ezt lehetővé teszi „Gelit-sicht” – progresszív vagy multifokális lencsének nevezzük. Ilyen esetekben a különféle korrekciós értékek”lágyan” egymás fölé kerülnek és oly módon vannak elrendezve, hogy az Önök tekintete a zónán keresztül automatikusan a pillanatnyi látási igényüknek megfelelő korrekcióra esik. Ily módon visszanyerik a természetes látási módjukat. Ez olyan, mintha az öregkori látásunk nem is létezne és senki sem veheti ezt Önökön észre.

Bifokális lencsék

bifokális lencse

Bizonyos meghatározott látási követelményeknek vagy látási hibák esetén, néha optikailag a legjobb eredmény érhető el a nagy távollátó részes és a közeli korrekcióra beolvasztott szegmenssel. Az öregkori látás eléréséig a bifokális szemüvegek elegendőek, azonban a későbbi években a közepes távolsághoz még egy speciális korrekciós értékkel ellátott szegmenssel is kiegészül.

Az igényeknek megfelelően kombinált lencsetípusok

Számtalan lehetőség adódik a modern szemüveglencsék piacán és tapasztalhatják, hogy a lencsét megválasztani legalább olyan izgalmas, mint a keretet. Az öregkori látás korrigálására szolgáló szemüveggel természetesen egyidejűleg egyéb látási hibák is kiküszöbölhetőek, mint pl. a rövidlátás és az asztigmatizmus (szaruhártya-görbülés). Illetve a különböző lencse-alapanyagoknak és rétegeknek köszönhetően az egészen különleges igények is kielégíthetők, és még a nagymértékű látási hibákat is elegáns lencsékkel lehet korrigálni.

 

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray