A szemvizsgálattól a szemüvegviselésig

Hogyan válasszon optikust?

Keresse a korszerű szemvizsgáló-berendezésekkel jól felszerelt látszerész üzleteket, ahol optometrista /diplomás szemvizsgáló/ vagy szemész szakorvos végez látásvizsgálatot. Fontos a kölcsönös szimpátia és bizalom, így könnyebb lesz az együttműködés.

Miért fontos a szemvizsgálat?

Jó hatásfokú, kényelmesen hordható szemüveg csak alapos vizsgálat alapján készülhet!
Megbízható eredményt csak a kézi /szubjektív/ vizsgálattal együtt alkalmazott /objektív/ új generációs digitális szemvizsgáló berendezések nyújtják. Az önmagában alkalmazott számítógépes szemvizsgálat sokszor a nem megfelelő értéket mutatja (akár 4-5 dioptriányi különbség is előfordulhat).

optimetrista

A szemvizsgálatról

Amikor egy optometrista a szemet vizsgálja, a tiszta és kényelmes látás mellett az egészségi állapotot is ellenőrzi. A látási problémák megbeszélése után az optometrista tesztek sorozatával leméri, hogy szükség van-e szemüvegre, kontaktlencsére, és ha igen, akkor milyen erősre. Azt is ellenőrzi, hogy normális-e a kétszemes együttműködés és a közelre fókuszálási képesség.

A szem elülső részén van a szaruhártya, a kötőhártya, az írisz, a lencse és a szemhéj. Ezeket keskeny fényű mikroszkóppal (réslámpa, biomikroszkóp) vizsgálja.

A szem belsejében helyezkedik el a lencse, a látóideghártya, és az azt tápláló hajszálerek. Ezeket oftalmoszkóppal (szemtükörrel) vizsgálja.
E szövetek látványából ki lehet deríteni a szem betegségeit, a kataraktát, a glaukómát és egyéb általános betegségeket, mint pl. magas vérnyomás, diabétesz.

A szemen belüli nyomás, a látómező és a színlátás vizsgálata is elvégezhető. Ha az optometrista szembetegségnek vagy általános problémának a nyomát találja, szemorvost vagy más gyakorló orvost javasol. A szembetegségek okozta változások lassúak, akár évekbe telnek, és gyakran tünetmentesek. A rendszeres ellenőrzés kimutatja és még kezdődő állapotban analizálja a problémákat. Így azok jobb eredménnyel kezelhetők.

Az optometristának mondjuk el a homályos látást, a fejfájást, az égő, szúró szemeket, vagy a kettős látást. Beszéljük meg a munkavégzésünk látásbeli követelményeit. Segít, ha elmondjuk, hogy milyen távolságra van a számítógép képernyője, az íróasztal, a munkaeszköz. Említsük meg a hobbijainkat, vagy amit sportolunk, ha az speciális szemüveg viselését jelentheti. Előfordulhat, hogy gyógyszerek mellékhatása zavarja a látást, ezért számoljunk be arról is, ha bármilyen gyógyszert szedünk. Ezek az információk segítik az optikust, hogy a lehető legjobb védelmet adja a szemünk számára.

Az optometrista

 • Megvizsgálja a szemet, nincs-e látási zavar.
 • Megtalálja a szembetegségeket azok jeleiből, és megfelelő gyógyintézetbe irányít.
 • Felírja, beszerzi és javítja a szemüveget. Egészségügyi problémákat is észlelhet.
 • Felírja és beszerzi a megfelelő kontaktlencsét.
 • Analizálja a szem koordinációs zavarait.
 • Felírhat speciális optikai segédleteket, és hozzájárulhat a beszerzésükhöz.
 • Tanácsot ad a megvilágítás körülményeinek beállításához.

Mire figyeljen szemüvegvásárláskor?

Számos jel utalhat arra, hogy szemének szüksége van korrekcióra. Szerencsére a mai korszerű szemüveglencsék és divatos keretek megkönnyítik a választást. A precíz és esztétikus szemüveg ésszerű befektetés az egészségbe.

Mikor van szüksége a szemüvegre?

Ha azt veszi észre, hogy gyengébben lát. Ennek következő tünetei is lehetnek: egyre gyakoribb hunyorgás, szemvörösödés, fejfájás, fárasztó olvasás. Számítógépes munka végzése esetén és 40 év fölött ennek nagyobb az esélye.

Szemüveg vagy kontaktlencse?

Mindkettő. Akik főleg kontaktlencsét viselnek, azoknak is szükségük van szemük pihentetésére és adódhatnak olyan időszakok, mikor a kontaktlencse viselése nem ajánlott (pl. kötőhártyagyulladás) . A szemüvegesek pedig alkalmanként, például sporthoz, szórakozáshoz szívesen váltanak át kontaktlencsére.

Üveg,- vagy műanyag lencse?

A korszerű lencsék vékonyak, megőrzik a szem természetes arányait, és mindenek előtt precízebbek, mert egyedi, kontrollált gyártással készülnek, az optikus által megadott adatok alapján. Az üveglencsék a nagyon magas dioptriaértékeknél vékonyabbak ugyan, de nehezebbek, ezért könnyebben lecsúsznak viselés közben, és ráadásul könnyebben eltörnek. A műanyag lencsék könnyebbek /fele-harmada súlyúak/, nem törékenyek és különböző bevonatokkal a viselője igényei szerint készíthetőek el, így jól illeszkednek a mai modern szemüvegkeret választékhoz.

Milyen bevonatok léteznek?

Az egyik legfontosabb a tükröződés-mentesítő, azaz az antireflex bevonat, amely növeli a kontrasztot, ezáltal viselője élesebben, tisztábban lát. A gyári keménylakk-bevonat véd a karcolódásoktól, és jelentősen megnöveli a műanyag szemüveglencsék élettartamát. Az UV-bevonat pedig 100%-os védelmet nyújt a szemet károsító napsugárzás ellen. A filterbevonat kiszűri a szemet bántó kék sugarakat, és az antireflex réteggel együtt alkalmazva tökéletes kontraszthatást biztosít. Ez különösen fontos számítógépes munkánál, vezetésnél és sportolásnál.

Jól lát?

Jótanácsok autóvezetőknek

A szemészek következetesen nagy figyelmet fordítanak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges átfogó szemvizsgálatra és a vezetők évenkénti vizsgálatára. A szemészek a következőket javasolják a vezetőknek:

 • Rendszeresen vizsgáltassuk a szemünket, különösen a vezetés szempontjából.
 • Ha szemüveget írnak fel a vezetéshez, hordjuk.
 • A gyenge térlátást oldal- és visszapillantó tükrökkel és fejünk forgatásával kompenzáljuk.
 • Ha nem megfelelő a mélységérzékelésünk, óvatosan előzzünk.
 • Ne akasszunk semmit a visszapillantó tükörre, és pontosan állítsuk be azt. A szélvédő és a hátsó ablak legyen tiszta és karcolásmentes, hogy ne törhesse a fényt.
 • Időszakosan ellenőrizzük, hogy a reflektoraink mindegyike a megfelelő szögben és a maximális fényerőt biztosítja-e.
 • Ne rohanjunk! A legtöbb látási probléma nagy sebességnél jelentkezik.
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray