A kontaktlencse ápolók

kontaktlencseáplóCsomagolástól függetlenül az ápolók hat különböző funkciót töltenek be. Némelyek két, vagy több funkciót egyben, mások mindegyiket külön. Bizonyos funkciók függnek a lencse viselésétől és a szemtől. Az optikus a legmegfelelőbb típust javasolja majd.

-Napi tisztítás a hulladékok eltávolítására. Ha a kiült anyagokat nem távolítjuk el, kényelmetlenséget okozhat, zavarhatja a látást, és akadályozhatja a fertőtlenítő oldatot a mikroorganizmusok teljes kipusztításában.

Fertőtlenítés a kifejlődő mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok) elpusztítására. A fertőtlenítőknek két fő típusa van: hidrogén-peroxid, amely közömbösítést igényel, valamint az úgynevezett vegyi fertőtlenítő, amelyik nem igényli azt.

Közömbösítésre van szükség, ha hidrogén-peroxid a fertőtlenítő, mivel a hidrogén-peroxid erős oxidálószer és irritálja a szemet. A semlegesítés a hidrogén-peroxidot vízre és oxigénre bontja; mindkettő ártalmatlan a szemre.

-Az öblítéshez és a tároláshoz szükség van egy izotóniás sóoldatra. Sok ápoló kombinálja az öblítő és a tároló funkciót a fertőtlenítővel. A legtöbb sóoldat nem alkalmas a lencsék tárolására, mert nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak a mikroorganizmusok elpusztítására alkalmas anyagokat.

Hasznos tanácsok a lencseápolással kapcsolatban

Az ápolószerek bizonyos típusai eltérő vegyi anyagokat tartalmaznak, ezért nem szabad összekeverni a különböző szereket, vagy helyettesítőként felváltva használni, mert ez a lencsék elszíneződéséhez, valamint a szem sérüléséhez, kényelmetlenségekhez vezethet. Mindig követni kell a specialista utasításait!

Figyelmesen tanulmányozzuk a használati utasítást, és konzultáljunk az optikussal, hogy a tároló folyadék alkalmas-e a csírák elpusztítására.

Nedvesítő cseppeket alkalmazhatunk szemszárazságnál, alacsony páratartalomnál, vagy hogy még kényelmesebb legyen viselni a lencséket.

Protein-eltávolítást az enzim-tisztító tablettával végezhetünk hetente egyszer. Ez eltávolítja a megült protein hulladékot, és a napi tisztítással és fertőtlenítéssel együtt segít megőrizni a lencse tiszta és friss felületét.

Egyszer használatos lencséknél a protein-eltávolítás nem szükséges, mivel azokat előbb eldobják, mint ahogy a proteinhulladékok problémákat okozhatnának.

Ha változtatni szeretnénk a lencseviselés rendszerén, vagy új lencséket szeretnénk, konzultáljunk egy optikussal, ha csak telefonon is, hogy olyan terméket válasszunk, amely a legmegfelelőbb a szemünknek.

Soha ne viseljük tovább a kontaktlencsét az illesztője által javasolt maximális viselési időn túl, még annak ellenére sem, ha a lencsét továbbra is kényelmesnek érezzük!

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray