Tipton Vinylize

Egy eszme, egy cég, egy márka, egy személyiség, egy életstílus, egy sikertörténet

Tipton behind the scenes

Egy kis névmagyarázat

Milaskey Tipton Zakariás 1978-ban született az Idaho állambeli San Valley-ben. Középső neve, melyről a cégét elnevezte, eredeti skót keresztnév, illetve egy állam az USA-ban.

Egy kis időutazás, egy kis földrajz

1978 USA, Idaho
1983 Kecskemétre költözik a család
1989 visszaköltöznek az USA-ba
1993 ismét Magyarország, Pécs. Középiskola ének-zenei tagozat, francia nyelv kiváló elsajátítása
1997 USA, ahol beindítja a szemüvegkeret-gyártást
2001 Zakariás végleg hazatelepül

Egy kis visszatekintés

Miért is kezd egy alig húszéves fiatalember szemüvegkereteket gyártani? Teljesen egyszerű a magyarázat, annyira, hogy emiatt nekünk lehet, hogy eszünkbe sem jutna. Tipton Zakariás azonban, mivel nem talált olyan szemüveget, mely elnyerte volna a tetszését, így hát maga készített egyet. Persze ehhez azért némi kézügyesség is szükségeltetik, ám Zakariást már gyermekkorától kezdve a kézműves dolgok érdekelték, mivel sokat segédkezett édesapja asztalos műhelyében. Az eleinte használt fémeket nem találta kellőképpen megfelelőnek, ezért úgy döntött, felhasználja édesapja bakelitlemezeit.

Tipton Vinylize eyewear

Egy kis cégtörténet

Az első bakelitből készült napszemüveget 1998-ban, édesapja műhelyében készítette el Zack. Mivel barátai körében sikert aratott az új szerzemény, így elhatározta, hogy egyedi, megrendelésre készült szemüvegeket fog gyártani. A keretek számítógépes tervezését követően a gyártást a Boeing gyár beszállítóira bízta Seattle-ben. Ekkor havonta 10 darab szemüveget készített, melyből átlagosan 3 darabot tudott eladni, darabonként 400 dolláros árban. Ez a kezdeti időszak 3 éven át tartott. 2001-ben már Budapesten találjuk Zakariást, aki előbb az esztergomi szemüveggyárral köt megállapodást a keretek sorozatgyártására, majd Pozsonyba helyezi át a gyártást. 2004-től saját kézbe kerül a gyártás, az e-bay-en féláron szereznek be használt, precíziós CNC gépalkatrészeket. Egy fiatalkori barátjával pedig elkezdik felépíteni saját gépparkjukat Pécsen. 2006-ban már a működő amerikai cég mellé Budapesten megalakul a Tipton Eyeworks, ahol Zakariás és öccse, Zoltán a tulajdonosok.

Vinylizekollekció

Egy kis értékesítési stratégia

Zakariás ahogy mondani szokás, nem volt rest, fogott egy bőröndöt, telerakta szemüvegkerettel, vett egy vonatjegyet és körbeutazta Európát. Ő maga házalt az optikusoknál, s kezdetben 10-15 látszerész ügyfélre tett szert, akik a mai napig is a legjelentősebb megrendelők közé tartoznak. Kezdettől fogva a nemzetközi piacot célozta be a cég, 2004-től azonban elsősorban Európára koncentráltak. S mivel a termék egyedi és jó minőségű volt, így az optikusokkal kapcsolatban lévő forgalmazók már közvetlenül is megkeresték őket. Innentől indult meg igazán a vállalkozás szekere. Intenzív márkaépítésbe fog Zakariás, mely alatt a nemzetközi vásárokon való megjelenés, új kollekciók megalkotása, az egyedi design még tökéletesebbé tétele értendő. A Párizsban megrendezett Silmo-n az egyik Tipton napszemüveget beválasztották a 2000 nevező közül a legjobb ötbe. Ezt követően a nemzetközi divatvilág és a hírességek is érdeklődni kezdtek az újdonságnak számító bakelit szemüvegek iránt.

Egy kis celebritás

A cég kiemelkedő vevője a nagy szemüveggyűjtő Elton John, aki egy alkalommal felvásárolta a cég teljes kollekcióját egy londoni boltban. Tipton szemüveget visel még Lenni Kravitz, Michael Madsen, FloRida, Tarantino, vagy éppen a U2 frontermber Bono is. A Sziget Fesztiválon való fellépése óta pedig már Robbie Williams, Ellie Goulding, Avicii, Florence Welch, Martin Garrix és az Alt-J is.

YS-1813_FLEETWOOD VINYLIZED

Egy kis gyártási betekintés

A Tipton szemüvegek cellulóz-acetát (természetes alapú, prémium minőségű olasz műanyagfajta) és vinyl lemez kombinációjából készülnek. Kikísérleteztek egy különleges sajtolási eljárást is, amelynek végeredménye egy 3-4 mm vastag, tartós, laminált lemez. Fontos még a megfelelő színkombináció, illetve a megfelelő minőségű alkatrészek beszerzése is. A technológia és maga a bakelites termék is le van védve. A Tipton Vinylize keretek a mai napig kézzel készülnek budapesti műhelyükben. Minden szemüvegkeret a garantált „Handmade in Hungary” („Kézzel készítve Magyarországon”) védjeggyel van ellátva.

Egy kis újrahasznosítás

Az egész márka az újításokra, a meglévő dolgok átalakítására és az újrahasznosításra épül, a recycling gyakorlatilag a cég mottója lehetne, ugyanis amit lehet, azt egészen biztosan felhasználnak, ha máshoz nem, a csomagoláshoz. A szokásos anyagok, mint a papír, a fém, az üveg és a műanyag újrahasznosításán túl újra felhasználják a szállításhoz használt dobozokat, ,,Papírmentes iroda,, politikát követnek és természetesen a Vinyl-t egyedi és stílusos szemüvegekké alakítják.

Egy kis újítás

A cég 2oo7-ben vágott bele a saját hanglemezek gyártásába, hogy az egyre növekvő anyagszükségletüket kielégítsék. Új filmes kollekciót is bevezettek, melynek különlegessége a szemüvegek keretébe illesztett 16, illetve 35 milliméteres régi filmkocka-sorozat. A filmkockák a szemüveg szárain köszönnek vissza, és szinte bármit ábrázolhatnak. Bár ma már ezt a kollekciót nem gyártják, a bemutatóteremben még megtekinthető néhány darab.

Egy kis zene

Tipton Zakariás meggyőződése, hogy a hanglemezek és a szemüvegek egymást húzzák, ami egyben erősíti is az üzletet. A hanglemezkiadás terültén is érdekeltek voltak annak idején, ugyanis a Tipton kisméretű hanglemezeket adott ki kis volumenben, loo-5oo közötti darabszámmal egészen 2013-ig.

Egy kis utánpótlás

A jelenlegi digitális korszakban a bakelit lemezek száma egyre csökken. Annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy elfogyjon az alapanyag, Zakariás és Zoltán kiadták kedvenc dalaikból saját lemezeiket az egyik utolsóként fennmaradt európai bakelit lemez készítő üzemben. Az első kiadásokat a barátaiknak ajándékozták,a megmaradt darabokat pedig újrahasznosították és Vinylize szemüvegtokok készültek belőlük.

Vinylize Sunglass Cases

Egy kis háttér

A belvárosban található gyönyörű panorámás, 250 négyzetméteres stúdió magába foglalja az irodát és a showroomot. Jelenleg 12 fő alkotja a Tipton csapatát.

Egy kis keretes érdekesség

Jelentős különbségek mutatkoznak abban, hogy melyik országban milyen Tipton keretek a legnépszerűbbek. a Franciák extravagánsak, ami New York-ban csak napszemüvegként adható el, azt a franciák minden további nélkül viselik a hétköznapokon is A skandináv országok lakói pedig szeretik a feltűnő, színes kereteket, akár a zöldet vagy a pirosat is. A lencsék színe is változik, míg Izraelben kroromfeketére van szükség, addig északon inkább a világosabb, színátmenetes lencséket keresik. Magyarországon az emberek sokkal kevésbé bevállalósak, inkább a hagyományosabb, egyszerűbb formákat kedvelik.

Egy kis összegzés

A Tipton szemüvegeket világszerte, mintegy 3oo üzletben vásárolhatók a cég optikai és napszemüvegei. Valamennyi termék egyedi, kézzel készül, végfelhasználói áruk 3oo-4oo euró közötti. Vevőkörük elsősorban a 3o-ó5 éves férfiakból áll.

Tipton szemüveg

Egy kis személyes

Tipton Zakariás a nyilas csillagjegyében született. Nős, felesége Yulia, fia Xaver. Kedvenc színe a szürke, kedvenc színészei Cary Oldman és Helena Bonham Carter. Szinte minden ételt szeret, ami friss. Nyáron a hideg, télen a meleg italokat kedveli, kedvenc országa pedig mindig az, ahol éppen van. Szabadidejét legszívesebben a fiával tölti, szereti a jó zenét, kedvenc sportja pedig a yoga. A sport világa még nem érintette meg a Tipton-t, de Zakariás a billiárdozók és a sakkozók körében tudná elképzelni a cég szemüvegeit Politikusoknak még nem készített szemüveget, a gyerekeknek tervezendő szemüvegekre pedig a felnőttekkel való sok munka miatt nincs ideje. A Dél-Afrika-i piacot még szívesen meghódítaná, ha pedig saját magénak kellene készítenie szemüveget, akkor a Led Zeppelin krorongját használná fel.

Forrás: Diop magazin 2015. szept. IV. évf. IX. szám
Képek: www.tipton.hu

Share

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray