Tényleg fekete-fehérben látnak a kutyák?

IGAZ-E, HOGY A KUTYÁK FEKETE-FEHÉRBEN LÁTNAK?

Az már régóta köztudott számunkra, hogy a kutyák nem úgy érzékelik a színeket, mint az emberek. Sokáig tartott az a közhiedelem, hogy fekete- fehérben látják a világot, de ez nem tükrözi a valóságot. A kutyák érzékelik, sőt látják is a színeket, de másként, mint mi emberek.

Kutyák látása

Mitől függ, hogy milyen színeket látunk?

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan látnak a kutyák, jó ha felelevenítjük, mitől is függ a színlátás. Az emberi szemben három színérzékelő receptorsejt van, ezek a csapok. Ezeket a különböző hullámhosszú fények máshogyan stimulálják, más az érzékenységi tartományuk is. Azaz a különböző színekre valamelyik csap kevésbé, a másikat viszont jobban reagál. Az agy ezekből alkotja meg a különböző színeket, a hullámhosszok alapján. A legtöbb színtévesztés abból ered, ha valamelyik csap nem működik rendesen, vagy nincs.

Miben különbözik ettől a kutyák látása?

Leginkább attól, hogy nekik csak két típusú színérzékelő receptorsejt van a szemükben. Ez azt jelenti, hogy látnak ugyan színeket, de nem olyan intenzitással, mint az emberek. A Kalifornia Egyetem kutatója, Jay Netz kísérletében a kutyáknak három fényt villantottak fel egyszerre, ebből kettő ugyanolyan színű volt. Az volt a feladatuk, hogy megmutassák azt az egyet, aminek más a színe, és akkor járt a jutalom. Az beigazolódott a kísérlet során, hogy igenis látnak színeket, szinte ahhoz hasonlóan, ahogyan egy vörös-zöld színtévesztő ember.

Kutyák színlátása

Ha hasonló színű labdák állnak egymás mellett, akkor egy kutya nem tudja kiválasztani, hogy melyik közülük a piros vagy a narancssárga. a legtöbb kutyajáték piros, vagy élénk narancssárga, amit a kutyák leginkább sötétbarnának, már majdnem feketének látnak. Úgyhogy amikor szegény kutyát kinevetik, hogy nem találja a játékát, pedig annyira rikító narancssárga, hogy a szemközti panelház tizedik emeletéről is egyértelműen látszik, fontos arra emlékezni, hogy a kutya valójában egy barna foltot keres egy másik barna pacában.

Emellett érdekes, hogy a távolságot is rosszabbul érzékelik. A kutyák olyan élességgel látnak egy tőlük 6 méternyi re lévő tárgyat, mint egy ember, egy tőle 20 méternyire lévőt. Legalább kétszer olyan rosszak színárnyalatok, valamint a tárgyak árnyékának érzékelésében is. Az egyensúly fenntartásának érdekében a szaglásuk például sokszorosan jobb, mint az embereké, és a hallásuk is sokkal kifinomultabb. Azaz kiválóan érzékelik ők a világot, csak nem elsődlegesen a színek vagy a látás alapján. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezeket egyáltalán nem is használják.

Forrás: DIOP, A Dioptrans hivatalos havi magazinja, 2019.augusztus VIII. évfolyam VIII.szám

Share

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray