SZOKATLAN SZEMÜVEGKERET-ALAPANYAGOK

A tökéletes szemüveg a következő tulajdonságokkal rendelkezik: divatos, strapabíró, könnyű, rugalmas, kényelmes, bőrbarát és nem utolsósorban biztonságos.

Amióta készülnek szemüvegek – azaz körülbelül az 1800-as évek második fele óta -, minden szemüvegkészítő arra törekszik, hogy valami olyat alkosson, amit nem csak duzzogva, hanem örömmel (el)viselünk; így, ha kell, olyan alapanyagokhoz nyúlnak, amelyekre álmunkban sem gondoltunk volna.

A 21. század technológiai újításainak köszönhetően a szemüvegek egyre könnyebbek és kényelmesebbek lettek, a fejlődés pedig teret nyitott arra, hogy sok márka kicsit elrugaszkodhasson a földtől, és különleges alapanyagokkal is kísérletezzen. Ezeket a modelleket már inkább funkcionális műalkotásnak, mint szemüvegeknek nevezhetnénk, közülük egy-egy szoborként is megállná a helyét.

Mivel roppant érdekes a téma, összeszedtük, melyek azok a szokatlan alapanyagok, amelyekkel ma találkozhatunk a piacon. Zömükkel valószínűleg már ön is megismerkedett, de biztosak vagyunk abban, hogy a lista mindenki számára tartogatni fog meglepetéseket. Nézzük!

BŐR

Egy jó bőrcipő sokáig bírja, megfelelő ápolás mellett akár 10 évig is. De vajon igaz-e a tartósság a bőrből készült szemüvegkeretek esetében is? Kétségtelen, a bőr nagyon elegáns és különleges hatást kelt, viszont tartóssága szemüvegként vitatható. Mivel közvetlenül érintkezik az arcbőrrel, a cserzés során nem igazán használhatnak kemikáliákat, a növényi cserzéssel viszont a bőr sérülékeny maradhat. Ha pedig egy szemüveg felülete kényes, egy idő után nem fogjuk szívesen viselni…

Bőr szemüvegkeret JBIRD Collective

SZARU

A szemüveggyártás hajnalán a kereteket nem fémből, hanem szaruból (tülökből) készítették, például tehén, vagy bivaly szarvából faragták. Mivel nagyon időigényessé tette a folyamatot, lassan felváltották a különböző fémek, majd a műanyagok, de a szaru mint szemüveg-alapanyag ma reneszánszát éli. Nem éppen fenntartható, költséges és továbbra is nagyon időigényes egy szarukeret elkészítése, így luxuscikknek számít.

szaru szemüvegkeret Hoffmann Eyewear

FA

A szokatlan alapanyagok közül talán a fával találkozhatunk a legtöbbször: rétegelve és préselve készítenek belőle gyönyörű és különleges szemüvegkereteket már itthon is. Természetes, jó felületkezeléssel pedig tartós alapanyag válik belőle, arról nem is beszélve, hogy a fából készült keretek gyakorlatilag súlytalanok. Leggyakrabban afrikai fákat használnak fel hozzájuk, ugyanis azok a legrugalmasabbak.

fa szemüvegkeret FABALA

ARANY ÉS ÉKKÖVEK

Az arany és a különböző ékkövek felhasználása nem számít szokatlannak, mégis érdemes megemlíteni ezeket az alapanyagokat és elemeket is, hiszen elképesztő műalkotások készülnek belőlük.

A luxus netovábbja az, amikor a 11gramm színaranyat is tartalmazó, brilliánsokkal díszített keret szárait szaruból, személyre szabottan faragják ki. A határ a csillagos ég.

arany és ékköves szemüvegkeret Gold and Wood

A különböző színű köveket őrlik, majd préselik és ragasztják őket, így varázsolnak belőlük lélegzetelállító és dizájnos kereteket. Bár azt gondolnánk, nagyon hidegek és a súlyuk is nagy, valójában roppant kényelmes keretek készíthetők belőlük.

kő szemüvegkeret Rolf Spectacles

MÁRVÁNY

A kővel ellentétben a márványkeretek sokszor nem őrleményből készülnek: egy nagy tömbből faragják ki őket. A végeredmény elképesztő, csak sajnos a szépségnek súlya van: egy márványkeret 42 grammot is nyomhat, ráadásul nagyon kemény, rugalmatlan és hideg anyag. Ennek ellenére így is sokakat megbabonáz az elképesztő minta, mi pedig nem bánjuk, hiszen ezek a keretek valóban lélegzetelállítóak.

márvány szemüvegkeret Budri Eyewear

KARBONSZÁL

A karbonszálak szénből készülnek, amelyeket fonva, főleg kompozitanyagként használnak fel, elsősorban textíliákhoz, de az autógyártásban is jelentős a szerepük. A karbonszál nagyon erős és tartós, megjelenésre viszont inkább férfias, így főleg férfikeretekben használják fel. Fenntartható és újrahasznosítható, akár egy elavult autóalkatrészből is bármikor készülhet karbonkeret, és szerencsére egyre többen használják ki ezt a lehetőséget.

karbonszálas szemüvegkeret BLAC

PAPÍR

Ki gondolta volna, hogy a szülinapi papírszemüvegekből akár valódi optikai keret is készülhet? Pedig ez a valóság: 20 réteg prémium minőségű, fenntartható papírból és különleges, vízlepergető hatású felületkezeléssel hihetetlen izgalmas és színes szemüvegeket lehet létrehozni. Hogy mennyire tartós egy ilyen keret, az persze kérdéses, de kétségtelen, hogy csodásan néznek ki!

papír szemüvegkeret Paper Style

PARAFA

Bár gyakorlatilag a parafa is fa, mégis külön kategóriát képez; főleg azért, mert az egyik legfenntarthatóbb alapanyag, ugyanis nem kell hozzá kivágni egy fát sem. A para a fa „elhalt bőre”, csak le kell fejteni a törzsről. Leginkább parafadugó készül belőle, pedig az anyagnak számos pozitív tulajdonsága van: rugalmas, olcsó, könnyű, vízhatlan, természetes, sőt, még tűzálló is. Így hát érthető, hogy ma már a szemüvegkeret-gyártásban is kiemelt helyen szerepel.

parafa szemüvegkeret O TREE

A lencse becsiszolása egy különleges alapanyagból készülő keretbe rengeteg türelmet igényel, legtöbbjükkel igen nehéz dolgozni. Ezt a problémát általában úgy hidalják át, hogy a szemüveg alapanyaga egy könnyen kezelhető anyag, például az acetát, a különleges anyagot pedig erre ragasztják, így a hatás megmarad, a keret viszont könnyebben kezelhető. De mint tudjuk, a divatipar nem szereti a kompromisszumokat, és persze a vásárlók sem, így hát biztosak lehetünk abban, hogy a jövőben is találkozhatunk a fentiekhez hasonló hajmeresztő megoldásokkal.

Share

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray