Napszemüveg hordása télen

IGENIS FONTOS A NAPSZEMÜVEG HORDÁSA TÉLEN IS, AKÁRCSAK NYÁRON

Az emberek többsége nyaralásra mindig magával visz bőröndjében akár több napszemüveget is, de ezt télen már nem teszik meg. Mindez azzal magyarázható, hogy sokan nem is gondolnák, hogy az emberi szemre veszélyes UV sugárzás a novembertől márciusig tartó időszakban a legveszélyesebb.

Napszemüveg hordása télen

Novemberben a pupilla megfigyelésekor észrevehető, hogy a fény hatására aktiválódik a szem védekezőreflex tulajdonsága. Ha valaki ősszel a nap irányába néz, azzal nagymértékben károsítja a szemét. Míg nyáron a fénynek csupán a 6 százaléka verődik vissza, addig télen a hó miatt ez akár százalék 95-re nő. Ettől a visszaverődéstől minden évszakban csak a jó minőségű napszemüveglencsék tudnak megvédeni, így érdemes felhívni a figyelmet, hogy ekkor is kizárólag jó minőségű optikailag is minősített lencsére érdemes pénzt kiadni. Vásárláskor azonban a minőség mellett még sok más szempontot is figyelembe kell venni. Például a választásnál fontos, hogy a napszemüveg mérete elég nagy legyen. Ha valaki kisebb formájú szemüveget választ, akkor nem lehet megakadályozni, hogy a fény a szemet oldalról, illetve felülről ne érje.

Mindemellett fontos szerepet játszik az abszorpciófaktor, amelynek pont megfelelően magasnak kell lennie. Ez az érték természetesen függ a személyes érzékelésünktől, a területtől, ahol élünk illetve a sportolás rendszerességétől. Végül de nem utolsósorban pedig igen fontos a szemüveglencse színe. Eszerint télre nem ajánlott a sárga, kék, illetve a zöld színű szemüveglencsék, melynek védőértéke a 0,1 vagy 2-es (azaz nagyon alacsony) védőkategóriába tartoznak. Ezen ellentétben a szürke vagy a barna színű lencsék a 3-as védőkategóriába tartoznak, így télen kimondottan ajánlottak. Ez a kategória már a hófedte magashegységekben is védelmet nyújt. Az érzékeny szeműeknél azonban a 4-es védőkategória az ajánlott. Ez a szemüveglencse típus azonban vezetésnél nem hordható.

 

Forrás:Diop, a Dioptrans hivatalos havi magazinja 2019.november VIII.évfolyam XI.szám

Share

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray