Magyar találmány segíti a vakok életét

Új vakbot

A vak és gyengénlátó emberek életében komoly nehézséget jelent tájékozódni a nagyméretű belső terekben. Erre a problémára keresett megoldást az Óbudai Egyetem mérnökcsapata – írja közleményében az egyetem.

Az általuk fejlesztett, világviszonylatban is új vakvezető rendszer két fő eleme a speciális vezetősáv és a sávot érzékelő vakbot. A rendszer segítéségével nagy térben is önállóan tud tájékozódni a látássérült ember.

A vezetősáv a görög mitológiából ismert Ariadné fonalához hasonlóan vezeti ki a felhasználót az adott térből, ezért kapta a bot az Ariadné nevet. Alkalmas belső terekben, közintézményekben, munkahelyeken és otthon is a vakok és gyengénlátók tájékozódásának segítésére. A botot a hagyományos pásztázó módon kell mozgatni. Amikor a botvég áthalad a vezetősáv felett, hang- és/vagy vibráló jelzést ad, így segítve a felhasználót az önálló tájékozódásban.

Új vakbot tesztelés

Maga a bot a hagyományos vakbottal megegyező méretű és súlyú. A botvég görgős gömbfelületben végződik, ezzel segíti a pásztázó mozgást. A hangot és a vibráló jelzést a felhasználó beállíthatja. Az akkumulátora vezeték nélkül tölthető. A bot teljes hosszában fényvisszaverő bevonatú.

Az akadályokat kikerülő vezető sáv az épületek padlózatán tartósan, vagy szükség esetén, például rendezvényeknél ideiglenesen is rögzíthető, több párhuzamos sávval a potenciális veszélyek is jelezhetők. Az épületen belüli elágazásokat Y alakú vonalkialakítás jelzi, amiről a bot hanggal vagy rezgéssel tájékoztatja a használóját.

A fejlesztők a rendszert április 4-én mutatták be az Óbudai Egyetemen. A rendszert a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is tesztelte és jónak értékelte. A fejlesztés szabadalmaztatási eljárása még folyamatban van.

A következő lépés – amin már most gondolkodnak a fejlesztők – a rendszer kültéri alkalmazása lesz.

Forrás: index.hu

Share

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray