Kontaktlencse viselés gyerekkorban

A világ lakosságának kb. 50%-a látáskorrekcióra szorul. A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak.

Tökéletes látást biztosítanak minden időjárási viszony esetén, nem párásodnak, a látómezőt pedig nem korlátozzák. A látott kép kontaktlencse viselése esetén természetes nagyságú.
Kontaktlencsét a töréshiba javítása céljából (myopia, hypermetropia, astigmia, presbyopia) lehet viselni. Szemüveggel nem vagy kevsébé javítható látás, mint például a 3 dioptria feletti anisometropia, a féloldali lencsehiány, a nagyfokú myopia, a nagyfokú astigmia, a keratoconus jobban korrigálható kontaktlencsével. A kozmetikai indikációk közé a sprotolás, az UV-védelem, a kényelem és a kinézet tartozik.

Kislány szemüvegben

Korábban a gyermekkor a kontaktlencse-viselés kontraindikációi közé tartozott, de ma már számos tanulmány bizonyítja, hogy akár a 8-11 éves gyermekek is kellően érettek a kontaktlencse önálló kezeléséhez. (1,2) Sőt, újszülöttek aphakiájának korrekciójára is kiválóan alkalmazhtó. (3) Több kérdés merülhet fel bennünk, melyekre ez alábbiakban kaphatunk válaszokat.

Hány éves korban adhatunk kontaktlencsét?

Az illesztés időpontja nem a gyerek életkorától, hanem a gyerektől függ! Az életkor ugyanis nem korrelál a felelősséggel!!! Már 1995-ben olvashattunk arról, hogy a 11-13 éves gyerekek jól tudják kezelni a kontaktlencsét, értik az ápolószer használatát, felelősséggel tudják viselni a kontaktlencsét. A compilance kiváló, be akarják tartani a szabályokat (még nincsenek a lázadókorban). Nem igénylik a szülő segédletet. (4)

Hogyan hat a kontaktlencse a gyerekekre?

A CLIP study (2007, Walline) szerint (ahol 84 8-12 éves, 85 13-17 éves gyereket vizsgáltak) a kontaktlencsét viselő gyerekek önértékelése megnő, több sporttevékenységet végeznek, többet szerepelnek (színház, tánc, zene). Fontos számukra a szemüveg viselhetősége is. (5) Egy másik Walline-publikáció szerint a 8-11 éves gyerekek önbizalma, önértékelése, fizikai aktivitása megnő, társaikkal való interakciója is jobbá válik a kontaktlencse-viselés hatására, szemüveges társaikhoz viszonyítva. (6) Különösen a tizenéves lányoknál jelentős a kontaktlencse okozta pszichikai hatás.

Milyen lencsét adjunk?

A gyermekkori lencseválasztás dilemmát okozott a szemészek számára. A gyermekek oxigénigénye jóval magasabb, mint a felnőttekké, ezért hyper Dk/t értékű kontaktlencse illesztése lenne számukra a legmegfelelőbb. Az egynapos, eldobható lencsék előnyei is számottevőek a lencseválasztás során. Szerencsére a szilikon hidrogél alapanyag (magas oxigén-áteresztés) napjainkban az egynapos, eldobható lencsék között is megtalálható, ezért ez az elsőként választandó lencsék, ha a paraméterek megfelelnek. A terápiás indikációt kivéve szigorúan csak nappali viseletre ajánljuk a gyermekeknek a lencséket.

Fiú kontaktlencsében

Használható-e sportoláshoz?

Sportolásnál előnyösebb a lencse, mivel gyors mozgás hatására sem mozdul el, nem párásodik, a látótér kitágul, mert a szemüvegkeret nem szűkíti azt. Nincs egyfajta, minden sportágban alkalmazható kontaktlencse. Mindig gondosan mérlegelni kell az egyéni és optikai tényezők mellett a sport specifikus követelményeit, zavaró vagy esetleges károsító hatásait. Különösen jelentős ez a vízi sportoknál (úszás, vízilabda, búvárkodás), ugyanis a kontaktlencse viselését megnehezíti, hogy a víz lemoshatja a lencsét, az UV-sugárzás a vízről is visszaverődik, alacsony az oxigén-tatalom, a víz magas klórtartalma és esetleges fertőzöttsége kötőhártya- és szaruhártya-gyulladáshoz vezethet.

A vízi sportoknál lehet a legelőnyösebb az éjszaki kontaktlencse (Orthokeratológia). A kontaktlencse azonban nem véd a különböző sportoknál fellépő mechanikai és sugárártalmaktól, ezért a szemészeti sérülések megelőzésére kiegészítő védőfelszerelések használata szükséges.

Lehetnek-e szövődmények?

A kontaktlencse -viseléssel összefüggő szövődmények előfordulási gyakorisága a fiatalabb életkorban (11-14) kevesebb, míg 15-18 évesen több, mint a felnőtteknél. (7)

Maga a lencseillesztés is nagy rugalmasságot, türelmet és kreativitást igényel, nemcsak a gyerekek betanítása, hanem a szülők megfelelő oktatása is fontos. Az illesztés előtt gyermekszemészeti vizsgálat szükséges. Walline és munkatársai szerint az illesztés nem hosszabb, mint a felnőtteknél, de a betanítás igen, ennek hosszúsága a gyerekek motivációján múlik, kb. 15 perccel hosszabb, mint a felnőtteknél. (5)

Gyerek szemvizsgálat

Forrás cikk: Dr. Kettesy Beáta
DE ÁOK szemészeti tanszék, Dekk Szemklinika
Igazgató: Prof. Dr. Berta András

IRODALOM
1. Walline JJ, Long S, Zadnik K: Daily disposable contact lens wear in myopic children. Optom Vis Sci. 2004. Apr; 81 (4): 255-259.
2. Chia A, Johnson K, Martin F: Use of contact lenses to correct aphakia in children. Clinical and Experimental Ophtalmoligy. 2002. Aug; 30 (4): 252-255.
3. Epstein RJ, Fernandes A, Gammon JA: The correction of aphaka in infants with hydrogel extended-wear contact lenses. Corneal studies. Ophtalmology. 1988. Aug; 95 (8): 1102-1106
4. Soni PS, Horner DG, Jimenez L, Ross J, Rounds J: Will young children comply and follow instructions to succesfully wear soft contact lenses? CLAO J. 1995. Apr; 21 (2): 86-92
5. Walline JJ, Jones LA, Rah MJ, Manny RE, Berntsen DA, Chitkara M, Gaume A, Kim A, Quinn N: Contact lenses in Pediatrics (CLIP) Study: chair time and ocular health Optom Vis Sci 2007. Sep; 84 (9): 896-902
6. Walline JJ, Jones LA, Sinott L, Chitkara M, Coffey B, Jackson JM, Manny Re, Rah MJ, Prinstein MJ: Randomized trial of the effect of contactlens wear on self-percetion in children Optom Vis Sci 2009. Mar; 86 (3): 222-32
7. Robin L. Chalmers, Heidi Wagner, G. Lynn WMitchell, Dawn Y. Lam, Beth T. Kinoshita,
Meredith E. Jansen, Kathryn Richdale, Luigina Sorbara and Timothy T. McMahon

Age and Other Risk Factors for Corneal Infiltrative and Inflammatory Events in Young Soft Contact Lens Wearers from the Contact Lens Assesment in Youth (CLAY) Study

IOVS, August 2011, Vol. 52, No. 9

Share

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray