Dyslexia

A világon körülbelül  700 millió diszlexiás él. Egy francia kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálták  a diszlexia okát. A gyógyíthatónak látszó kiváltó okot az emberi szem fényérzékelő sejtjeinek apró hibája okozhatja. A diagnózis viszonylag egyszerűen felállítható: csak meg vizsgálni a páciens szemét. A nem diszlexiásoknál a szem sejtjeinek elrendeződése a szimmetrikus, így az egyik szemből befutó információt a másikból érkező jelek újraírhatják az agyban, így az agy végül egy képet fog észlelni. Viszont a diszlexiások szemében a sejtek mindkét szemben egyforma alakzatokba rendeződnek. Az agyuk emiatt összezavarodik, és tükörképként fogja fel az észlelt betűket. Ezért boldogulnak nehezen például a d és a b betűk elolvasásával: mivel ezek egymás tükörképei, könnyen összetéveszthetik őket.

A kutatók felfedezték, hogy az elsődleges kép és a tükörkép nem egyszerre érkezik meg az agy bal és jobb agyféltekéjére; a kettő között nagyjából 1-1,5milliszekundum telik el. A kutatók ezt kihasználva fejlesztették ki a módszert, hogy kitörölhessék a zavaró tükörképet – és ehhez csak egy ledes lámpára van szükség. Ahogy az emberek között vannak bal- és jobbkezesek, úgy van mindenkinek egy domináns szeme. A két szem általában kissé eltérően rögzíti ugyanazt a képet, így az agynak választania kell a kettő közül; ebből létrejön egy nem-szimmetria. Az emberek többségénél inkább a jobb, mint a bal szem a domináns; ez a szem több idegpályán kapcsolódik az agyhoz, mint a másik. A képjeleket az úgynevezett csapok és pálcikák továbbítják az agyba; a csapok felelősek a színlátásért.

A csapok többsége – aminek kék, vörös és zöld variánsai vannak – a szaruhártya közepén, a foeva centralis környékén találhatók. Itt azonban van egy apró, egy-másfél tizedmilliméteres hézag, ahol egyáltalán nincsenek kék csapok.  A tanulmányban Guy Ropars és munkatársa, Albert le Floch észrevették, hogy a diszlexiások és a nem diszlexiások szeme között van egy különbség a csapok elrendezésében. Az elvégzett vizsgálatban megfigyelték, hogy a nem diszlexiásoknak a domináns szemben a hézag kör alakú, a nem domináns szemben viszont egyenlőtlenül elosztott. A diszlexiásoknál a kék csapok által körülzárt terület ugyanolyan alakú – vagyis az egyik szem sem lehet domináns.

A szerzők szerint az aszimmetria hiánya lehet a biológiai és anatómiai alapja az olvasási és helyesírási nehézségeknek. A kutatók egy ledlámpa igen gyors, szabad szemmel észrevehetetlen villogtatásával ki tudták törölni azokat a képeket, amik olvasás közben zavarják a diszlexiásokat. Akiknek olvasási nehézségeik voltak, a tesztek alatt csak csodalámpaként emlegették a ledlámpát, és nem véletlenül: a későbbi tesztek megerősítették, hogy az eljárás valóban működik.

 

forrás: Diop Magazin 2017.november VI.évfolyam XI.szám

Share

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray