Munkavédelmi szemüvegek

Munkavédelem, szemvédelem

munkavédelmi szemüvegAz 1999/50 XI.3. EÜM. rendelet a szemészeti szűrővizsgálatról – kötelezővé teszi az időszakos látás ellenőrzést és az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelete alapján (a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményei) azon munkavállalók részére, akik naponta legalább 4 órát töltenek monitor előtt, a munkáltatónak kötelező az éleslátást biztosító szemüveg térítése.
Egyre többször merül fel az igény a vállalkozások részéről, hogy a hatályos munka-egészségügyi törvényt figyelembe véve, végeztessék el a látásellenőrző szűrővizsgálatot a dolgozóknál.

 

Jó munkahelyi szemüveg – kevesebb stressz, több siker

munkaszemüveg

Vállalatoknál végzett vizsgálatok azt bizonyítják, hogy sok dolgozó eredményesebben tudná a munkáját végezni, ha megfelelő látásviszonyokat és megfelelő szemüveget biztosítanának számukra. Megnehezítik a munkájukat és az életüket is azzal, hogy elmulasztják munkahelyükön a megfelelő körülmények megteremtését. A megfelelő, speciálisan hivatásukhoz szükséges látási feladatoknak megfelelő szemüveggel teljesítőképességük lényegesen – néhány esetben akár 50%-kal – javult.
Ennek oka az, hogy gyakran nem vesszük észre, mit várunk el a szemünktől. Az emberek egyszerűen hozzászoknak a nehéz látási feltételekhez és ezért nem ismerik fel, hogy ez az oka a stressznek és az idő előtti elfáradásnak. A fáradtság nélküli látás érdekében a megfelelő erősségű lencsénél többre lehet szükség.
Olvassa tovább: Jó munkahelyi szemüveg

 

Látásunk és a monitorok

A számítógépek monitorának és más hasonló készülékek kijelzőjének figyelése, a velük való munka nagy koncentrációt igényel. Általában 50 cm-ről vagy kevesebbről nézzük a képernyőt, és ez hosszú távon nagyon nagy erőfeszítést jelent a szem számára. Több különböző izmot mozgatunk meg, amikor szemünkkel közelre fókuszálunk. A szemen belül egy izom a lencse alakját változtatja úgy, hogy közelre tudjunk fókuszálni, a képernyőre. Más izmok (a két szemen összesen 12) a szemet fordítják jobbra-balra, föl-le, hogy egy pontra koncentráljanak, egyszerre mozogjanak, és hogy megfelelően koordináltak legyenek. Ezért fontos, hogy a monitorral végzett munkánkban legalább óránként 10 percet pihentessük a szemünket, friss levegőt szívjunk és ha száraznak érezzük a szemünket, akkor valamilyen szemcseppet, műkönny készítményt is használjunk, hogy ezzel is segítsük szemünk munkáját és megőrizzük egészségét.
Ma már a monitor előtti munkavégzéshez szemüvegesek számára speciális lencséket (pl. Hoya Nulux Active) is gyártanak, amik különleges kialakításuknak köszönhetően segítik a szem természetes mozgását, megelőzve elfáradását.

 

Gyakori panaszok

munkavédelemA leggyakoribb panaszok, amiket a szem elfáradása miatt érezhetünk, a következők:  a fejfájás, a homályos távolra látás, a viszkető és égő szemek, szemfáradtság, vibrálás, kettős látás, valamint a lassú újrafókuszálás a papírról a képernyőre és fordítva, amivel eltévesztik, hogy a munkában hol is tartottak. Az is előfordul, hogy nem látják tisztán a távoli dolgokat, ha sokáig nézték a képernyőt. A panaszok egyértelműen a szem megerőltetését jelzik. A bútorzat, a testtartás és helyezkedés segíthet. A munka miatt kialakuló problémák gyakoriságát csökkenti, ha a megfelelő bútort választjuk, a legkényelmesebb testtartást választjuk és a másolnivalót a lehető legjobb helyre tesszük. Az állítható székek a legkényelmesebb háttartást és ülő magasságot nyújtják. A képernyő felső széle általában legyen úgy 10 fokkal lejjebb a dolgozó egyenes nézésének vonalától. A távolság a lehető legnagyobb legyen, minimum 50 cm. A papíron leírt anyag legyen olyan közel a képernyőhöz, amennyire csak lehet, mert így nem kell annyiszor újrafókuszálni fárasztó fejmozgást végezni. Ha lehet, a leírt anyag és a képernyő egyforma távolságra legyen a szemtől, így még kevesebbszer kell majd fókuszt váltani.

Share

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray