Hoya Hi-Vision LongLife lencsével a Bamako rally-n

A Budapest-Bamako egy civil kezdeményezés alapján 2005-ben létrejött humanitárius kaland-rally, amely azonkívül, hogy új színfolt az autós események között, egy jelentős jótékonysági megmozdulás is egyben. A résztvevők járműveiken keresztül az afrikai rászorulókhoz juttatják el az összegyűjtött adományokat, emellett az elmúlt két évben elindult egy 35 tonnás kamion is tele adományokkal.

A Hoya is részt vett az adományozásban. A Hoya csapatát a Hoya Faculty marketing koordinátora, Mészáros Panna képviselte a Budapest-Bamako rally-n, aki személyesen gondoskodott arról, hogy a Hoya olvasószemüveg adományai eljussanak a mauritániai és mali gyerekekhez.

Budapest-Bamako 2010 – A nagy afrikai futammal kapcsolatos élményekről a főszervezőt, Polgár Tamást kérdezte az Optika Magazin, aki a Hoya jóvoltából a rendkívül tartós Hi-Vision LongLife réteggel ellátott szemüvegben vette a sivatag és az Atlasz-hegység akadályait.

Budapest Bamako Rally 2010

Aki már járt Afrikában, az tudja, képtelenség nem beleszeretni, de mi a rally évről évre növekvő népszerűségének oka?

Mindenkinek annyi a Bamako, amennyit kihoz belőle. Néhány indulónak csak versenyt jelent, de van olyan visszatérő induló is, akinek már szerelem, mind Afrika, mind a közösség, amit a Budapest-Bamako nyújt.

A testvéreddel először egy trabanttal vágtatok neki, hogyan lettetek idén a főszervezők? Mi jelentette a legnagyobb kihívást?

Az első nevezésnél a járműválasztás egyértelmű volt. Sajnos az út annyira megviselte a trabantot, hogy nem tudtuk hazahozni. Utána elhatároztuk, hogy előfutamot szervezünk, azóta abból már futamsorozat lett. Aztán mikor 2008-ban megkeresett Szabó Gál András, a rally kitalálója, megállapodtunk és átvettük tőle a futam szervezését és lebonyolítását.

Számomra szemüvegesként az egyik legnagyobb nehézséget mindig is az jelentette, hogy ép szemüveggel ússzam meg a sivatagi túrát. Idén, hála a Hoya-tól kapott Hi-Vision LongLife rétegnek a szemüveglencsémen, szemüvegem, még ezek között az extrém körülmények között is kiválóan bírta a strapát.

Budapest Bamako Rally

Miben változott a Budapest-Bamako az elmúlt öt évben?

Mindenben. Nem volt még két ugyanolyan futam. Az első futamon kevesen vettek részt, ezért igen családias volt a hangulat, a versenyzők között még nem volt nagy rivalizálás és ismeretlen volt az útvonal, így mindenki segített mindenkinek. A következő futamokon egyre nőtt a mezőny és idén már zömében felkészített terepjárókkal indultak a versenyzők.

Mi az oka annak, hogy a rally idén nem juthatott el Bamako-ig?

2009 novembere óta jelentősen megnőtt a terrorfenyegetettség, így kénytelenek voltunk módosítani az útvonalat. Az adományok azonban nagyon fontosak voltak, azért katonai kíséretet kértünk a kamion mellé és így az el tudott jutni a megfelelő helyre.

Hogyan tovább ezek után?

Az biztos, hogy Budapest-Bamako jövőre is lesz Afrikában! Hogy pontosan merre, az majd kiderül.

Share

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray