Brassó 2010

A korábbi éveknek megfelelően, 2010. június elején rendezte meg a Román Optikai Szövetség immár 9. Optikai és Optometrista Kongresszust és Kiállítást Brassóban.

A helyszín kiválasztása az utóbbi idők legsikeresebbének bizonyult, egy már elkészült, de még használatba nem vett bevásárlóközpont földszinti csarnoka, kiváló megközelítési és parkolási lehetőséggel, több nagy áruház szomszédságában.

Az esztétikailag is szép, modern épület méltó környezetet biztosított az előző éveknél talán valamivel kevesebb, de nagyon dekoratív, kreatív kiállítási standoknak.

9. Optikai és Optometrista Kongresszust és Kiállítást Brassó 2010

Nagy meglepetést okozott, hogy különösen a gazdasági válság óta még a nagy nyugat-európai kiállításokon is tapasztalható csökkenő látogatói létszám után, a brassói kiállítás igen sok érdeklődőt vonzott (még a tapasztalatok alapján gyengébbnek minősülő pénteki napon is).

Szombaton a kiállító cégek szakmai előadásai hangzottak el, az Essilor, a Sover, Johnson&Johnson mellett a legnagyobb érdeklődést a Silhouette (romániai képviselője az AMC) két előadója, Rita Kubinyi és Petra Rusch váltotta ki. Az igen érdekes és aktív részvételt is igénylő előadásokra alig lehetett helyet kapni.

A kiállítással egy időben vehették kezükbe a román kollégák a mi magazinunk testvér lapjának, az Optika Magazin első számát. A nagyon szép megjelenésű és kiválóan szerkesztett újság több ötletet is átvett a miénkből, de nekünk is lesz mit tanulnunk. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk a Szerkesztőbizottságnak!

9. Optikai és Optometrista Kongresszust és Kiállítást Brassó 2010

A kongresszus egyik központi témája volt a Romániában bizonyos engedéllyel rendelkező MobilOptika. A nálunk sem ismeretlen, sőt az utóbbi időben egyre nagyobb felháborodást kiváltó üggyel egy pénteken megtartott előadás, a frissen megjelent lap és a kiállítás ideje alatt spontán szerveződő igen kemény hangú tiltakozó gyűlés is foglalkozott.

A mobil optikák működéséhez csupán a kereskedelmi és iparkamara által kiadott engedély szükséges, míg az üzlettel rendelkező látszerészeknek, optometristáknak a hazánkban is előírt, szigorú egészségügyi minisztériumi és szakhatósági előírásoknak kell megfelelnie. Román kollégáink évek óta próbálkoznak különböző minisztériumokban, de adott több tucat benyújtott panaszlevélre, amellett, hogy iktatják őket, semmiféle választ nem kapnak.  Egy minisztérium i államtitkárnak javaslatot tettek, hogy hozzanak létre az ügy rendezésére és a mobil optikák ellenőrzésére egy szakmai bizottságot, de egyelőre ez nem vezetett eredményre.

9. Optikai és Optometrista Kongresszust és Kiállítást Brassó 2010

No de térjünk vissza a kiállításhoz és a kongresszushoz! Szombaton este a kiállítás területén a korábbi nagy gálavacsoránál szerényebb, de igen jó hangulatú coctail partyt rendeztek a kiállítók és a látogatók részére, a megjelentek szórakoztatásáról az ismert énekes-színésznő, Stela Popescu gondoskodott.

Morvay Miklós
Forrás: Optikai Magazin

Share

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray