Air Optix for Astigmatism

Az egészséges lencseviselet zászlóshajójaként megismert Air Optix lencsecsalád tórikus változata, az Air Optix for Astigmatism kontaktlencse 2007-ben jelent meg a hazai piacon, akkor még limitált paraméter-tartománnyal. Ezzel a lépéssel azonban már lehetővé vált, hogy ne csak szférikus töréshibával rendelkező, hanem az asztigmiás páciensek egy része is élvezhesse a szilikon alapanyag által biztosított élettani előnyöket.
Az Air Optix mostantól azonban egyike a legszélesebb raktári paraméter-tartománnyal rendelkező szilikon-hidrogél tórikus kontaktlencséknek.

Air Optix for Astigmatism

A lotrafilcon B szilikon-hidrogél alapanyag magas oxigén transzmissziója biztosítja a szaruhártya számára azt az oxigén mennyiséget, amely kivédi mindazokat a hagyományos hidrogél kontaktlencsék viselete során fellépő krónikus oxigén hiányból adódó átmeneti és tartós szöveti változásokat, melyek gátat szabnak a tartós és panaszmentes lencseviseletnek.

Tórikus kontaktlencsék esetében, miután a lencsék vastagsága a stabilizációs módjuktól függően a teljes lencseprofilon nem azonos, az oxigén-áteresztő képesség a lencse különböző területein – optikai zóna, középperiféria, periféria – lényegesen eltérő lehet. Ennek eredményeképpen az oxigénhiányból eredő elváltozások a lencse vastagabb területeinek megfelelően izoláltan jelenhetnek meg a szaruhártyán.
Hagyományos prizmaballaszttal stabilizált tórikus kontaktlencse setében például a szaruhártya alsó harmadában, különösen az alsó szemhéj által fedett 6 óra irányába eső területeken láthatunk elváltozásokat, mégpedig ott, ahol a legvastagabb a stabilizációs prizma miatt a kontaktlencse. Az Air Optix for Astigmatism kontaktlencse esetében az alapanyag, valamint a speciális stabilizációs technika alkalmazásával a lencse teljes profilján keresztül biztosítható a megfelelő oxigén ellátás.

A Precision Balance 8/4 geometria eredményeképpen a lencse stabilizációja igen gyors, illeszkedése megbízható. A 3, 6 és 9 óránál található gravírozott jelölések megkönnyítik az illeszkedés megítélését. A lencse 6 óra irányába eső vastagabb részének vastagság-elosztása 8 és 4 órához lehetővé teszi az egyik legkritikusabb terület, az alsó szemhéj által fedett 6 órához eső rész elvékonyítását, s ezáltal ennek a területnek a megfelelő mennyiségű oxigénnel való ellátását. Ezáltal csökken a lencse és az alsó szemhéj közötti interakció, mely hozzájárul a lencseviseleti kényelem fokozásához.

A széles optikai zóna a stabil látásélességhez, az optikai zóna területébe eső prizmaérték csökkenése pedig a lencse elvékonyításához és Dk/t érték növekedéséhez vezet.
Mostantól az Air Optix for Astigmatism kontaktlencsék komplett paraméterválasztéka a -0.75 és -2.75 D közötti cylinder-értékekkel rendelkező asztigmiás páciensek szinte mindegyike számára kielégítő megoldást nyújt. A 4104 paraméter kombinációra kiterjesztett paraméter-skála az asztigmiások mintegy 99%-át lefedi.
Ezáltal az Air Optix for Astigmatism kontaktlencsék még több lehetőséget biztosítanak az asztigmiás páciensek számára.

Dr. Bujdosó Anna
szemész szakorvos, kontaktológus, szakmai tanácsadó CIBA Vision

Forrás: Optikai Magazin

Share

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray