A kazettás magnó ideje lejárt! Éppúgy, mint a hidrogél kontaktlencséké

A tranzisztoros rádió, kazettás és orsós magnók valaha a csúcstechnológiát képviselték. Korunk gyermekei azonban a cd, dvd Mp3 és Mp4 felhasználói. Változnak az idők és a technológiai fejlődés nem kerülhette el a kontaktlencséket sem.

A kezdetben oly népszerű hagyományos hidrogél kontaktlencse alapanyagokat felváltották a korszerű szilikon-hidrogél alapanyagok.

Bár a hagyományos hidrogél kontaktlencsék használata folyamatosan csökken, a piacnak még mindig a felét teszik ki. Jogosan merül fel a kérdés, miért használjuk még mindig ilyen mértékben a hagyományos hidrogél kontaktlencséket, annak ellenére, hogy az új alapanyagnak köszönhetően az új lencsék rövid és hosszútávon egyaránt sokkal több előnnyel alkalmazhatók mind az illesztők, mind a viselők szempontjából.

mondd el a szemeddel

Nézzük meg a szilikon-hidrogélekkel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket:

A panaszmentes lencseviselőt fölösleges átállítani.

A valóságban a szilikon-hidrogél kontaktlencsék számtalan előnyt nyújtanak, melyek a szem egészségének hosszútávon való megőrzését szolgálják. A magas oxigén-áteresztés következtében maradéktalanul teljesül a szaruhártya oxigén-igényének kielégítése még a magasabb dioptria-tartományok esetében is, mind a cornea centrumában, mind a perifériáján. Tekintettel arra, hogy az oxigén-hiányból adódó tünetek jó része csak hosszú távú lencseviselést követően okoz szövődményeket, könnyen belátható, hogy a jelenleg még panaszmentes hidrogél lencseviselőket is érdemes előbb-utóbb átállítani.

Limitált a szilikon-hidrogél kontaktlencsék paraméter-tartománya.

Kevesen veszik figyelembe, hogy az Air Optix Aqua kontaktlencsék aszférikus hátsófelszíni kiképzése következtében sokkal szélesebb görbületi tartományban illeszthetőek, mint a hagyományos szférikus hátsófelszínű kontaktlencsék. Ezért az egyetlen 8.6-os bázisgörbülettel még relatíve szélsőséges corneális görbületi tartományok esetében is van esély a jó vagy elfogadható illesztésre. A kisebb átmérőjű 8.6-os Air Optix Night&Day Aqua lencse azonban lazábban illeszkedik, így ennél szükségessé vált a szorosabb 8.4-es bázisgörbület bevezetése is. A szélsőséges paraméterekkel rendelkező lencseviselők számára, akiknél a fenti lencsékkel nem érhető el megfelelő illeszkedés, az egyedi gyártású Air Optix Individual kontaktlencsék között találunk megoldást.

Az Air Optix kontaktlencse-család tagjai az oxigén, nedvesség és depozit-rezisztencia hármas előnyét kínálják mind az illesztők, mind a lencseviselők számára. A család tagjai tórikus és multifokális verzióban egyaránt elérhetőek.

Elérkezett tehát az idő a hagyományos lencseviselőkkel megismertetni az Air Optix kontaktlencsék által biztosított rövid és hosszú távú előnyöket.

ciba vision air optix

Dr. Bujdosó Anna
szemész szakorvos, kontaktológus CIBA Vision szakmai tanácsadó

Share

Zalka Optika SzékesfehérvárSzemüvegtisztító Spray